Nápoje pre cyklistov, aby to nešlo s vami dolu (s) vodou...

Čo, kedy a ako piť počas jazdy na bicykli? Zistite ako zlepšiť váš výkon či regeneráciu po ňom.

 

 

Krátke výjazdy

 

Pre krátke výjazdy, ktoré trvajú okolo jednej hodiny vám bohato postačí aj bidon s pitnou vodou. Počas krátkej jazdy po práci či výletu s rodinou vaše telo nestratí tak značné množstvo minerálov a  energie aby ste museli siahať po iontových, izotonických,  hypotonických  alebo hypertonických nápojoch pre cyklistov. 

 

 

Stredne dlhé trate

 

Ak sú vaše tréningy zamerané na výkon alebo trvajú dlhšie ako hodinu tak je na mieste riešiť doplňovanie minerálov. Každý liter potu totiž obsahuje približne 900 mg sodíka, 1 mg horčíka, 300 mg draslíka a 15 mg vápnika, čo sú minerály, ktoré sa v tele rozpúšťajú vo vode a tvoria elektrolyty alebo ionty, ktoré sú kľúčové pre správne fungovanie svalov a metabolizmu. Predovšetkým pri aktivite v teplom prostredí, kedy sa jazdec veľmi potí, je dôležité pre udržanie výkonnosti dopĺňať s vodou aj minerály. V tomto prípade by  ste mali siahnuť po izotonickom nápoji.

 

 

Dlhé trate, závody, vytrvalostné jazdy

 

Keď ide o hydratáciu pri dlhom tréningu alebo pretekoch, tam už sú pravidlá trošku iné. Pri vyššej intenzite strácate často vodu rýchlejšie, než je vaše telo schopné vstrebať. Preto je potrebné piť pravidelne a začať hneď od začiatku. Pri dlhých tréningoch a pretekoch je dobré vypiť medzi 500 a 1000 ml tekutín za hodinu. Závisí to na vonkajšej teplote, miere potenia a intenzite výkonu. Tu už je nutné dopĺňať sacharidy a minerály pomocou nápojov pre cyklistov.

Izotonické nápoje

Sú nápoje, ktoré sú zdrojom rýchlo vstrebateľných sacharidov.  Tieto nápoje sa najčastejšie používajú pri rovinatých trasách, kedy nie je potreba vyvíjať maximálne úsilie. Pomôžu tak s hydratáciou, ale aj s doplňovaním energie.

Hypertonické nápoje

Používajú sa predovšetkým pri regenerácii po tréningu. Vyššia koncentrácia cukrov (10%+) spôsobuje, že sa trávia pomalšie a preto nie sú vhodné pre konzumáciu za jazdy. Pri požití pri vyššej intenzite by mohli spôsobiť tráviace ťažkosti a o energiu vás naopak pripraviť.

Hypotonické nápoje

Koncentrácia sacharidov v týchto nápojoch je najmenšia zo všetkých menovaných a  to iba 1-4 %, čo znamená, že nedodajú príliš energie, ale za to umožňujú najrýchlejšiu hydratáciu zo všetkých troch. Tieto nápoje sa najčastejšie používajú pri intenzívnych tréningoch a počas horúcich letných dní, aby mohli jazdci dopĺňať čo najviac tekutín a zároveň sa vyhnúť tráviacim ťažkostiam z nadbytku sacharidov.

 

 

 BRANISLAV RANGELOV,  JÚL 2022